Persoonlijke Verhalen

Waarom ik een hekel heb aan persoonlijke doelen!

persoonlijke doelen

Een paar maanden geleden, zelfs een jaar geleden vond ik persoonlijke doelen bedenken heel leuk. Momenteel heb ik er gewoon een hekel aan. Misschien komt dit vooral door dat je overal van die lijstjes ziet. Op elke blog, website maar ook in mijn naaste omgeving hebben mensen persoonlijke doelen. Doelen die je helaas niet altijd kan behalen. Ik ben er ook zelf schuldig aan door de vele persoonlijke doelen die ik bedacht voor mijzelf…

Persoonlijke doelen zijn net zoals die vervelende goed voornemens.

In het najaar of voorjaar bedenken mensen altijd goede voornemens om een beter mens te worden. Meestal bedenken we die doelen, er is genoeg motivatie en toch doen we er niks mee. Elke maand, elk jaar start ik vol goede moed aan deze verschrikkelijke doelen. Ik vind ze verschrikkelijk doelen. Waarom? Iedereen heeft eigenschappen gekregen die bij je leven en je karakter horen. Met persoonlijke doelen willen we graag iets veranderen aan ons zelf. Ik geef het eindelijk toe, ik was zelf ook zo. Maar was ik eigenlijk wel gelukkig met deze doelen? Nee ik was totaal niet gelukkig.

Een klein voorbeeldje, zo wou ik heel graag wat meer bloggen in juni en juli.

Meer bloggen betekend minder tijd voor alles. Mits ik ook nog werk en een sociaal leven heb. Tja dat gaat helaas niet lukken. Elke keer was ik meer bezig met het bloggen dan dat ik echt genoot van het leven. Dit is eigenlijk gewoon een voorbeeld. Als je een persoonlijk doel bedenkt wil je eigenlijk het liefst dat doel zo snel mogelijk behalen. Er komt een moment dat je alleen maar bezig bent om je doel te behalen dat je helaas andere dingen gaat vergeten.

Daarom kunnen we beter stoppen met goede voornemens en persoonlijke doelen te bedenken.

Ja echt waar, gooi de lijstjes buiten met al je persoonlijke doen. Gewoon doen! Ik hield vroeger van persoonlijke doelen. Zo vond ik het leuk om ze te behalen maar ook was ik gefrustreerd omdat ik ze niet behaalde. Ik ben er uiteindelijk mee gestopt en ben nu gelukkiger dan toen.

Ik geef je vijf redenen waarom jij er ook beter mee kan stoppen:

 1. Je verliest ontzettend veel tijd om een paar persoonlijke doelen te bedenken. Het is gewoon eigenlijk tijdverlies!
 2. Je wordt boos op je zelf omdat je een persoonlijk doel niet behaald hebt.
 3. Door dat je boos bent op je zelf, ben je eigenlijk ook ongelukkig. We willen allemaal toch gelukkig zijn of niet?
 4. Minder tijd voor andere dingen omdat je aan je zelf werkt of aan je persoonlijk doel.
 5. Je vergeet de persoonlijke doelen of goede voornemens. Zo ben je er minder mee bezig, waardoor ze minder belangrijk worden!

Eigenlijk is het nog niet zo slecht om gewoon te stoppen met al deze persoonlijke doelen of goede voornemens. Doe jij er aan mee? Of stop je er liever ook mee?

Delen is leuk.
Vorig Artikel Volgend Artikel

Misschien vind je dit ook wel leuk?

11 Reacties

 • Reply Nicole Orriëns

  Oh heerlijk dit! Ik ben ook niet zo’n fan van persoonlijke doelen. En ook niet van bucket lists.

  oktober 6, 2017 at 11:46 am
  • Reply Sanne

   Dankjewel, nee bucket lists vind ik ook niks. 🙂

   oktober 6, 2017 at 11:49 am
 • Reply Jamey

  ik ben er ook niet zo gek op. Ik had ook op t werk altijd een hekel aan doe doel gesprekken

  oktober 6, 2017 at 11:57 am
 • Reply Merel

  Soms denk ik dat het nut heeft. Bijvoorbeeld op gebied van werken, dan vind ik het prettig om mezelf een aantal doelen te stellen. Maar als ik dan weer kijk naar goede voornemens, vermoed ik dat het (in mijn eigen geval zeker) soms verstandiger is om gewoon te accepteren wie ik ben. Dat scheelt inderdaad weer frustratie omdat die doelen mislukken 🙂

  oktober 6, 2017 at 12:01 pm
 • Reply MC Kleuver

  Bucket lists heb ik wel over nagedacht, maar nooit iets mee gedaan. Rechtstreeks de kliko in. Ik maak meestal elke dag een to-dolijstje met ongeveer 3-5 punten erop. Aan het einde van de dag hoop ik dat ik ze heb gedaan.

  oktober 6, 2017 at 2:01 pm
 • Reply Anouk

  Haha ik ben het totaal niet met je eens. Zolang je realistische smart geformuleerde doelen stelt en ze naar haalbaarheid kan testen, zijn doelen zeker belangrijk. Dus niet: ik wil meer bloggen. Maar: ik wil minimaal … blogs schrijven. Dan kun je 4 van de 5 punten die je noemt wegstrepen. Neemt niet weg dat als t niet bij je past je gewoon die doelen niet moet stellen. Voor werk en studie is het wel heel belangrijk, vind ik dan

  oktober 6, 2017 at 2:36 pm
 • Reply Lisa

  Soms heb je ze echt nodig, maar voor het grote gedeelte ben ik het helemaal met je eens.

  oktober 6, 2017 at 2:56 pm
 • Reply Josan

  Ik denk dat een doel geen doel op zichzelf moet zijn. Tuurlijk vind ik het leuk om ze te behalen, maar het leven gaat ook door als ik het niet helemaal behaal. Op mijn werk werken ze met scrum. Dan heb je binnen 4 weken bepaalde mijlpalen die je behaald wilt/moet hebben. Ik vind het overzichtelijk en het is een stok achter de deur.

  oktober 7, 2017 at 9:32 am
 • Reply Joandi Loes Tholen

  Hahahaha hier herken ik mezelf zo goed in! Ik vind persoonlijke doelen ook maar niks.

  oktober 7, 2017 at 3:12 pm
 • Reply Mariëlle

  Ik snap je gedachtengang maar ben het toch niet helemaal met je eens. Het stellen van persoonlijke doelen heeft mij op sommige momenten zeker wel dat zetje over de streep gegeven. Maar inderdaad als je niet reeel bent te veel doelen stelt of als ze onhaalbaar zijn dan heeft het geen zin.

  oktober 7, 2017 at 6:34 pm
 • Reply Judith

  Zonder doel loop je doelloos rond, en ik zou dat niet kunnen. Jammer dat jij je doelen niet behaald, misschien zijn ze te onrealistisch? Ik haal regelmatig mijn doelen en het is een super fijn gevoel! Ik hou niet van opgeven.

  oktober 8, 2017 at 8:43 pm
 • Ik vind het leuk als je een reactie achter laat