Geld besparen

Hoe kan je toch geld besparen tijdens de feestdagen?

geld besparen

Binnenkort is het weer Kerstmis. Dat betekend dus dat we weer cadeautjes mogen kopen, geld uitgeven, eten kopen en een nieuwe outfit kopen. Maar toch wil je niet zoveel geld uitgeven. Je wilt namelijk sparen voor iets anders, bijvoorbeeld om een huis te kopen of om alleen te gaan wonen. Maar hoe kan je toch geld besparen tijdens de feestdagen?

Ik ben een enorme twijfelaar op het gebied van geld uitgeven.

Zo mocht ik onlangs van mijzelf een cadeautje kopen voor mij voor onder de kerstboom. Dat geeft mij toch een beetje een kerstgevoel. Ik wist al zeker dat ik 2 nieuwe boeken wou kopen. Een bedrag had ik eigenlijk niet maar het mocht zeker niet veel kosten. Na een paar uur zoeken, iets toevoegen aan het mandje, nog eens twijfelen en toen was het mandje leeg. Twee uur later kon ik eindelijk beslissen. Tot nu toe heb ik er momenteel nog geen spijt van. Maar ik kan nooit iets kopen zonder even na te denken of te twijfelen. Ik weet dat sommige mensen in mijn omgeving, zich hier aan ergeren. Maar ik heb door de jaren heen nooit echt veel gehad. Daardoor ben ik meer geld gaan besparen en ben ik zelfs gierig….

Maar hoe kan jij nu geld besparen tijdens de feestdagen?

Ik geef je vandaag vijf tips om geld te besparen tijdens de feestdagen.

1. Het eten is heel belangrijk voor een feestje bij je thuis.

Je kan bijvoorbeeld je eten al kopen voorhand kopen. Soms krijg je zelfs al kortingen in de winkels. Meestal is het eten dan ook wat goedkoper. Natuurlijk kan je niet alle groentjes kopen op voorhand. De meeste groentjes worden snel slecht. Dan kan ik eigenlijk alleen aanraden om de seizoensgroentjes te kopen. Die zijn dan meestal goedkoper dan andere groenten.

2. Je outfit kan natuurlijk ook een stuk goedkoper.

Ik denk dan vooral aan de kortingen die er al waren in de winkels. Goedkope winkeltjes of marktjes daar vind je al snel een kleedje voor maar 15€. Maar ik denk ook aan tweedehands kleding bij kringloopwinkels, online of vintage kleding. Daar kan je soms echt iets leuks vinden voor heel weinig geld. Je kan bijvoorbeeld ook een oude outfit even opfleuren. Ik denk dan aan nieuwe accessoires zoals oorbellen en een leuke handtas, die je er kan aan toevoegen. Of een leuke riem die perfect bij je oude broek past. Je kan ook een outfit zelf maken, zelf ben ik jammer genoeg niet zo handig in naaien…

3. Een vast budget hebben kan heel handig zijn.

Ik hou er van om voor alles een budget te bedenken. Bijvoorbeeld gebruik ik een budget voor kleren, schoenen, boeken en andere dingen. Als je een budget hebt dan ga je daar niet zo gemakkelijk over. Ik hou mij eigenlijk altijd aan mijn budget. Plus als je geld afhaalt doe je ook niet zoveel geld op. Je doet op dat moment alleen op wat je in je portemonnee hebt. Laat je bankkaart even thuis of verstop deze in je portemonnee. Zodat je deze zeker niet kan gebruiken.

4. De cadeautjes daar kan je natuurlijk ook op besparen.

Bij cadeautjes kan je eigenlijk verschillende kanten op. Zo kan je iets zelfgemaakt afgeven. Ik denk dan vooral aan een gebreide sjaal of een heel mooi armbandje. Maar je kan ook met een vriendin een budget afspreken. Ik en Jennifer (Jennifer is degene met een kookblog) hebben een budget van 25€ voor onze cadeautjes. Vijf euro voor onze huisdiertjes. Zij heeft namelijk een kat en ik een hondje. De overige 20€ is voor ons om aan elkaar een cadeautje te geven. Je geeft eigenlijk het zelfde bedrag terug. Dat maakt het een stuk gemakkelijker en eerlijker…

Voor kindjes kan je ook goedkoop speelgoed kopen zoals bijvoorbeeld tweedehandsspeelgoed uit de kringloopwinkel. Maar ook online in een weggeefgroep op fb kan je echt leuke dingen vinden.

5. De drank is ook heel belangrijk voor een feestje.

Een beetje drank kost ook al redelijk veel geld. Soms zijn de b-producten of de huismerken vele goedkoper van een winkel dan de echte dranken. Een fles cava uit de Aldi kan even lekker zijn als een dure champagne fles. Je geeft een pak minder geld uit als je ook drinken koopt met kortingen, of goedkopere dranken.

Kortom dit waren mijn 5 tips om meer geld te besparen tijdens de feestdagen.

Door mijn tips te volgen bespaar ik al jaren wat meer geld tijdens de feestdagen. Ik ben er van overtuigt dat jij ook geld kan besparen dankzij mijn tips waardoor de feestdagen nog leuker zijn. Met geld te besparen kan je ook een fijne kerst hebben hoor… Bespaar jij ook geld tijdens de feestdagen? Heb jij nog een leuke bespaar tip voor mij?

Delen is leuk.
Vorig Artikel Volgend Artikel

Misschien vind je dit ook wel leuk?

22 Reacties

 • Reply Jamey

  Goeie tips geef je! Ik bespaarde vaak ook op mijn outfit en zorgde dat ik dingen kon combineren met items die ik al had bijv.

  december 18, 2017 at 12:52 pm
 • Reply Sofie Katelijne

  Handige tips, de feestdagen zijn inderdaad steeds best prijzig! Speciale kleren koop ik er eigenlijk nooit voor dus das sowieso al geen extra kost gelukkig 🙂

  december 18, 2017 at 1:41 pm
 • Reply Nicole Orriëns

  Goede tips allemaal. Bij ons zijn de feestdagen ook niet noemenswaardig duur gelukkig. Dat vind ik ook niet nodig.

  december 18, 2017 at 2:27 pm
 • Reply Geke

  Bedankt voor de tips, het zet je wel aan het denken.
  Hoewel speciaal nieuwe kleren voor kerst kopen doe ik al lang niet meer. We vieren het toch thuis dus dan hoeft het allemaal niet zo speciaal. Neem dan wel een van mijn mooie handtassen mee, en kies uit de nettere kledij.
  Cadeautjes houden we ook beperkt, we doen lootje trek waarbij iedereen voor iemand iets koopt met een maximum van 20 €.
  Het eten dat ik zelf moet voorzien voor kerstavond als mijn schoonvader komt, heb ik bij de Aldi gehaald (gevulde kwartels, uit de diepvries). Mijn schoonvader doet daar ook zijn boodschappen, dus waarom zou ik dan plots naar een dure winkel moeten gaan? Net als het drinken dat ik ook daar ga halen. Het gaat immers toch vooral om gezellig samenzijn en niet om dure cadeaus, eten, kleren,… 🙂

  december 18, 2017 at 2:41 pm
 • Reply Kaat

  Wij zijn niet zo’n grote koks en houden het op klassieke gourmet. Wat mij opvalt is dat als je de namiddag zelf nog gaat (dus de namiddag van de 31ste) of in de vooravond, alles aan minimaal -50 % staat of zelfs -80%. Je mag dan niet al te kieskeurig zijn in wat je exact wil eten, maar ervaring leert dat er altijd genoeg is en dat heel dure etenswaren voor een prikje weggaan. Ik vind dat bovendien behoorlijk ecologisch, want veel gaat anders echt verloren.
  Sedert enkele jaren gaan wij gewoon weg met de feestdagen en dat komt ons goedkoper uit ! We spenderen geen geld aan cadeau’s maar stoppen het in het weekje vakantie. We huren een huisje aan zee (In Nederland, voeding etc. zijn daar sowieso goedkoper dan hier in Vlaanderen).
  Wij doen dit niet uit financiële noodzaak maar vanuit de zoektocht naar ‘wat maakt ons nu echt gelukkig ?’ Samenzijn en tijd hebben voor elkaar blijft de hoogste score halen.

  december 18, 2017 at 3:28 pm
 • Reply Mirjam

  Prima tips om zuinig aan te doen met de feestdagen (of altijd). Goed letten op de koopjes doe ik ook altijd en ik ben ook een voorstander van recycling Op welke manier dan ook). en wat betreft de drank, ik hou het bij gemeentepils 😉

  december 18, 2017 at 6:05 pm
 • Reply Joanne

  Goede tips! Leuke cadeautjes hoeven absoluut niet duur te zijn 🙂

  december 18, 2017 at 6:34 pm
 • Reply Marleen

  Mijn outfits haal is sowieso vaak bij de kringloopwinkel, maar ik haal niet iets speciaal voor de kerst.

  december 19, 2017 at 9:51 am
 • Reply Nicole Orriëns

  Wat geld betreft doe ik het eigenlijk net als met eten tijdens de feestdagen van december: gewoon op normale voet verdergaan. Zo voel ik niet dik en opgeblazen na de feestdagen en heb ik nog voldoende geld over : )

  december 19, 2017 at 10:41 am
 • Reply Madelon - Meer met mama

  Je beste tip vind ik een vast budget! Oke je kan er iets boven of onder gaan zitten maar wel de lijn aanhouden van het budget

  december 19, 2017 at 12:22 pm
 • Reply querine

  dat vaste budget had voor mij een handige tip geweest ieder jaar spreken we af geen cadeaus en ieder jaar ben ik weer meer geld kwijt!

  december 19, 2017 at 1:12 pm
 • Reply Judith Jasper

  Ik koop niet echt apart kleding voor de feestdagen, en met het kerstdiner willen ze tacos! haha lekker budget!

  december 19, 2017 at 1:17 pm
 • Reply Tessa

  Ik koop geen nieuwe kleren en qua kadootjes daar had ik al voor gespaard (vooruitzien is regeren!) dus ik kom qua budget geloof ik wel aardig uit.

  december 19, 2017 at 3:35 pm
 • Reply Manon

  Als ik weet dat wij richting december gaan dan probeer ik altijd al wat meer te sparen voor die maand, omdat het vaak altijd wat duurder is allemaal. Dit jaar doen wij een keer geen cadeautjes dus dat scheelt al een stuk in de kosten.

  december 19, 2017 at 5:49 pm
 • Reply Melissa Van Lommel

  Leuke tips. Het is natuurlijk inderdaad zo dat je zelf helemaal kiest hoeveel geld je overal aan uitgeeft. Wij doen hierin over het algemeen niet al te gek en moeten bij anderen langs voor feestjes. Dat scheelt ook al wat :p.

  december 20, 2017 at 7:43 am
 • Reply Armande

  Mijn tip voor besparen is vooral om van te voren dingen alvast te kopen. Een mooie aanbieding in vlees kan prima in de diepvries. En als je tijdens de uitverkoop al wat kadootjes inslaat, dan kun je die ook prima bewaren tot Sint of kerst.

  december 20, 2017 at 9:13 am
 • Reply Layla

  Je hebt alles zelf in de hand. Je maakt het zo duur als je zelf wilt. Let op wat en waar je iets koopt.

  december 20, 2017 at 9:56 pm
 • Reply gea

  Handige tips! Zelf ben ik ook niet zo van de dure outfits kopen voor kerst. Dit jaar heb ik een jurkje van de primark voor ongeveer 11 euro 🙂 Daarnaast met eten is het handig om met mensen af te spreken om ieder wat mee te nemen. Scheelt ook kosten.

  december 20, 2017 at 10:41 pm
 • Reply Tamara

  Ik bespaar op me outfit door iets aan te doen wat ik al heb. Met eten normaal ook niet te gek maar ben 2 jaar niet in nl geweest met kerst dus pakken we het dit jaar wel even

  december 21, 2017 at 7:59 am
 • Reply Peggy

  Handige tips! Wij vieren dit jaar kerst bij ons thuis dus hebben veel eters over de vloer! Wordt een duur grapje maar wel veel zin in.

  december 21, 2017 at 11:18 am
 • Reply Debbythechocoholic

  Mijn kleedje voor de feestdagen heeft maar 20€ gekost (en er was nog een korting op, dus was het nog iets goedkoper), het eten wordt besteld bij een traiteur, maar de kleinere details zoals hapjes – dessert – soep worden door ons gemaakt. Cadeautjes hoeven niet veel geld te kosten, ik zou al blij zijn met chocolade als cadeau haha!

  december 22, 2017 at 3:47 pm
 • Reply Ellen

  Handige tips! Zelf koop ik niet elk jaar een nieuwe jurk voor kerst want je kan ze gerust meerdere keren gebruiken

  december 24, 2017 at 10:19 am
 • Ik vind het leuk als je een reactie achter laat