Persoonlijke Verhalen

De laatste woorden aan mijn grootvader

laatste woorden

Mijn grootvader is gestorven op 22 februari. Ik weet het nog heel goed. Die woensdagochtend wou ik terug gaan werken. Maar toen stuurde ik een smsje naar mijn moeder. Ik vroeg aan haar “hoe gaat het met onze pa”. En ze stuurde toen dat hij een halfuurtje geleden was gestorven. Op dat moment kon ik alleen maar gillen en schreeuwen. Ik voelde mij op dat moment zo leeg, verdrietig en vooral boos. Dat gevoel kan ik gewoon niet anders omschrijven. Als je iemand verliest die alles voor je betekend. Ja dat doet pijn…

Die dag besloten we al snel om de begrafenis te regelen. Zo mocht ik een zelf geschreven tekstje op zeggen. Mijn neefje en nichtje deden dit ook. Ik was echt blij dat ik het toen niet alleen moest doen. Alleen moest ik toen nog een tekstje schrijven. Na een paar dagen kon ik eindelijk het tekstje schrijven...

De laatste woorden aan mijn grootvader

Lieve pa,

De afgelopen dagen stond ik met een bang hartje aan je bed. Ik wou toen geen afscheid van je nemen. En eigenlijk wil ik dat nog steeds niet. Ik kan het niet begrijpen waarom je zo snel moest gaan. Daarom neem ik vandaag geen afscheid van je maar ik ga je wel missen!

Lieve pa, je was zoals een vader voor mij. Een vader die met trotsheid het woordje pa mocht dragen. Een rots om op te leunen als het even niet meezat. Ja pa ik ga jou echt missen.

Ik mis het dat je mij plaagde. Je kon mij uren plagen met je teennagels. Dan zei je altijd knipt ze al maar. Ik riep dan al snel ieuw en nee dat ga ik niet doen. Als je ons kon plagen dan had je altijd een prachtige ondeugende glinstering in je ogen. De zelfde glinstering heb ik ook in mijn ogen als ik ondeugend ben. Ja daar ben ik ontzettend fier op!

Lieve pa, Ik ga ook je humor missen de grapjes die we maakten. Soms kon je iets heel droog zeggen en alleen op jouw manier. We hebben de zelfde droge humor en dat koester ik enorm. Ik moest altijd lachen met jouw humor. En jij maar schudden van het lachen. Net als mij keek je ook heel verbaasd als je zoiets grappigs zei.

Lieve pa, ik ben ook trots dat ik je oudste kleinkind mocht zijn. Ik vertel aan andere mensen je verhalen verder en dat ik trots op jou ben. Pa ik kan mij geen betere grootvader voorstellen als jij!

Lieve pa, Ik koester de prachtige herinneringen want jij pa was een geweldige en fantastische man. En ik weet dat je nu over ons waakt en meekijkt vanuit de hemel.

Ik ga vooral jouw missen pa! Ik zal je nooit vergeten. Je bent voor altijd in mijn hart!


Ik vond het echt moeilijk om dit tekstje voor te lezen op zijn begrafenis.

Mijn grootvader betekende voor mij heel veel. Hij was als een vader voor mij. Ik kon tegen hem alles vertellen wat ik wilde. We maakten samen grapjes. Net daarom vind ik het moeilijk dat deze tekst de laatste woorden waren aan mijn grootvader. Ik zal nooit meer met hem kunnen praten, samen grapjes maken en lachen. Het doet nog steeds pijn maar toch herinner ik mij liever de mooie momenten samen. Het doet ook eens deugd om dit gewoon van mij af te schrijven. Heb jij al zoiets meegemaakt? Hoe ging je er mee om?

Delen is leuk.
Vorig Artikel Volgend Artikel

Misschien vind je dit ook wel leuk?

13 Reacties

 • Reply Maryke

  Vreselijk om mee te moeten maken! Mooie persoonlijke blog, respect! Sterkte voor jou 🙏🏼

  juni 19, 2017 at 10:31 pm
 • Reply Maaike

  Mooie tekst! Sterkte.
  Mijn vader is een aantal jaar geleden overleden. Er echt mee omgaan is moeilijk denk ik. Gewoon doorgaan, regelmatig over hem praten en schrijven en dan slijt het. Echt iets anders kan je niet, het is wennen.

  juni 20, 2017 at 7:20 am
  • Reply Sanne

   Dankjewel, veel sterkte met je vader. Ja vergeten doe je nooit maar de herinneringen koester ik wel.

   juni 21, 2017 at 8:26 pm
 • Reply Nicole Orriëns

  Dat klinkt als een heel bijzondere opa. Wat naar dat je hem nu moet missen. Maar fijn dat je zulke goede herinneringen aan hem hebt!

  juni 20, 2017 at 8:20 am
  • Reply Sanne

   Dankjewel, hij was een super geweldige opa. 😉

   juni 21, 2017 at 8:26 pm
 • Reply TessaC

  Het zal een heftige tijd voor je zijn, een grootvader die zo’n belangrijke rol in je leven heeft gespeeld. Gelukkig heb je heel veel prachtige herinneringen en hou je daar aan vast! Mooi dat je het zo onder woorden kunt brengen.

  juni 20, 2017 at 8:35 am
  • Reply Sanne

   Dankjewel, het was/is zeker niet gemakkelijk. Maar die herinneringen blijven. 😉

   juni 21, 2017 at 8:25 pm
 • Reply Lonneke

  Gecondoleerd nog. Wat een mooi stukje tekst heb je geschreven aan je opa. Het is ook heel moeilijk en verdrietig om iemand los te laten waar je zoveel van houdt. Koester de mooie herinneringen en ik geloof dat hij altijd bij je zal blijven!

  juni 20, 2017 at 9:06 am
  • Reply Sanne

   Dankjewel, aan die herinneringen hou ik mij enorm vast.

   juni 21, 2017 at 8:25 pm
 • Reply Fleur

  Sterkte met dit verlies. Ik heb ook gesproken op de begrafenis van mijn oma en vond dat een van de moeilijkste dingen die ik ooit heb gedaan

  juni 20, 2017 at 10:04 am
  • Reply Sanne

   Dankjewel, ik vond het ook heel moeilijk om te doen.

   juni 21, 2017 at 8:24 pm
 • Reply Sandra

  Heel veel sterkte! Ik heb mijn vader jaren geleden verloren en dat was heel moeilijk.

  juni 20, 2017 at 12:30 pm
  • Reply Sanne

   Dankjewel, is nooit gemakkelijk hé. Jij ook veel sterkte. 😉

   juni 21, 2017 at 8:24 pm

  Ik vind het leuk als je een reactie achter laat