Lactosevrije receptjes

Lekkere lactosevrije chocolade koekjes

Chocolade koekjes

Ik hou er echt van om te experimenteren met eten. Daardoor bedenk ik al eens de raarste dingen zoals deze gehakt met broccoli.Nu wou ik eens iets anders maken dan altijd maar avondeten. Het moest natuurlijk lekker zijn en met chocolade. Dus ging ik aan de slag om chocolade koekjes te maken die natuurlijk lactosevrij zijn.

De basis van een gewoon zandkoekje is eigenlijk heel simpel. Bloem, suiker en boter heb je altijd nodig tenzij je het door iets anders kan vervangen. Als je van uit die basis vertrekt kan je experimenteren en echt lekkere dingen maken zoals deze chocolade koekjes. Het receptje vindt je trouwens hier onder:

lactosevrije koekjes

Wat heb je nodig voor deze chocolade koekjes?

• Lactose vrije bloem (Merk Schär of een ander merk): 257 gram
• Fijne suiker: 127gram.
• Cacao: 30 gram.
• Vanille suiker: 1 zakje.
• Soya Boter: 128 gram.
• Bakpoeder: iets meer dan een theelepeltje.
• Eieren: 1 ei.
• Een weegschaal.
• Een spatel.
• Een paar lepeltjes en kommetjes.
• Leuke vormpjes om de koekjes te maken.
• Een deegrol.

Hoe maak je deze chocolade koekjes?

Stap 1: We gaan alle ingrediënten wegen en verzamelen alle benodigdheden.

Als eerste gaan we de bloem afwegen tot 257 gram en doe je deze in een kommetje. Daarna weeg je de fijne suiker af tot 127 gram. De boter weeg je ook af tot 128 gram. Als vierde weeg je de cacao af tot 30 gram. We breken al een eitje in een kommetje. De zakjes van de bakpoeder en vanillesuiker doen we nog niet open. Nu alles afgewogen is kunnen we er aan beginnen. Ben je er klaar voor?

Stap 2: We gaan het deeg kneden. Hieronder vind je de werkwijze.


Je neemt als eerste de bloem en strooit deze over een oppervlakte. Je maakt eigenlijk een bergje en in het midden maak je een holletje. Je kapt de suiker er in, de boter en het ei. Je doet het zakje van de bakpoeder en vanillesuiker open. Daarna kap je er cacao in, het bakpoeder en de vanillesuiker. We gaan alle ingrediënten samen kneden tot een bolletje deeg. Je kan rond het deeg plastiekfolie doen en het zo bewaren in de koelkast. Ik legde het deeg een tweetal uurtjes in de koelkast. Je moet het minstens een uurtje leggen in de koelkast. Na 1,5 uur kan je de oven al voorverwarmen.

Stap 3: De oven voorverwarmen en het deeg uit rollen.


Ik zette de oven op 180 graden. Ik strooide wat bloem op mijn oppervlakte en toen begon ik het deeg met behulp van de deegrol uit te rollen. Als je dat hebt gedaan dan kan je de vormpjes uithalen. Ik gebruikte een rond vormpje om de koekjes een beetje uit te snijden. Daarna drukte ik een beetje met mijn handen op het deeg. De koekjes worden dan iets groter. Op de foto hier onder kan je zien, hoe ik dit heb gedaan.

Stap 4: De bakplaat met boter in smeren en de koekjes bakken.


Ondertussen gaan we de bakplaat met boter in smeren. Ik gebruik eigenlijk nooit bakpapier. Ik smeer wat boter op keukenpapier en zo smeer ik de bakplaat in. Je legt het koekjesdeeg op de bakplaat en zo staan ze klaar om in de oven te gaan. De oven is natuurlijk al voorverwarmd en de koekjes gaan nu de oven in. Ze moeten een 20 minuutjes in de oven. Bakpapier gebruiken is trouwens wel handiger dan boter!

Stap 5: We halen de koekjes uit de oven.

Na 20 minuutjes haal je de bakplaat uit de oven. Ik gebruik een spatel om de koekjes van de bakplaat te halen. Daarna leg ik ze op een bord en laat ik ze afkoelen. Zo herhaal ik de laatste drie stappen en kan je lekker genieten van een lactose vrij chocolade koekje.

De foto’s hier onder toont de binnenkant en achterkant van het koekje.

Wat vond ik zelf van de chocolade koekjes?

Het koekje smaakt naar chocolade en je ruikt de vanillesuiker. Ik vind persoonlijk dat zelfgemaakte koekjes beter ruiken dan degene die je koopt in de winkel. Maak jij regelmatig ook koekjes?

Delen is leuk.
Vorig Artikel Volgend Artikel

Misschien vind je dit ook wel leuk?

10 Reacties

 • Reply Jennifer

  Mmmm. die koekjes zien er heerlijk knapperig uit! Experimenteren in de keuken is het leukste wat er is (en zeker als je experiment lukt 😉 ). Alleen is de keukenachteraf meestal een slagveld.

  augustus 8, 2017 at 8:22 pm
 • Reply Patricia Schmitz-Heres

  Zelfgemaakte koekjes ruiken altijd lekkerder ja, dat vind ik ook! Ik ben heel benieuwd naar deze koekjes, dus misschien moet ik die maar eens met zoonlief gaan maken.

  augustus 8, 2017 at 9:00 pm
 • Reply Jenny - IkReis

  Ik maak eigenlijk nooit zelf koekjes. Misschien maar goed ook: ik zou ze in een keer opeten….

  augustus 8, 2017 at 9:02 pm
 • Reply Danella

  Die zien er lekker knapperig uit! Goed gelukt:). Ik maak ook altijd graag koekjes!

  augustus 8, 2017 at 9:45 pm
 • Reply Janet

  Haha die foto’s.. het ziet er uit als een slagveld. Het eindresultaat ziet er echter lekker uit! Moet echt vaker gaan bakken..

  augustus 9, 2017 at 1:43 am
 • Reply Dafne

  Ziet er lekker uit! Leuk dat je het hele proces laat zien. Heeft bakkers houvast 😉

  augustus 9, 2017 at 7:52 am
 • Reply Marjolein

  Die zien er zo goed uit! Is de smaak dan ook anders omdat ze lactosevrij zijn?

  augustus 9, 2017 at 9:02 am
 • Reply Willem Meester

  Goed dat je op onderzoek uit gaat. Zo ontstaan er alleen nieuwe (prachtige) dingen. Keep it up!

  augustus 9, 2017 at 12:41 pm
 • Reply Jessica

  Hmm… Klinkt heel erg goed. Zelfgemaakte koekjes vind ik altijd lekkerder dan die uit de winkel.

  augustus 9, 2017 at 1:32 pm
 • Reply willy

  niets beter dan zelfgemaakte koekjes Sanne

  fijne avond

  december 14, 2017 at 7:06 pm
 • Ik vind het leuk als je een reactie achter laat