Super Leuke Tips

Meer geld besparen, hoe doe je dat?

meer geld besparen

Het is natuurlijk geen geheim dat ik terug thuis woon. Maar eigenlijk verlangde ik al snel naar een eigen plekje. Mijn moeder heeft namelijk “geweldige” regels. Tja en als je dertig bent wil je je niet meer voelen als iemand die 15 jaar is. Zo mag ik hier bijvoorbeeld geen vrienden uitnodigen. Wat dus maakt dat ik dikwijls alleen zit aan het begin van een nieuwe maand. In het begin van de maand wil ik eigenlijk al niet zoveel geld uitgeven… Tja en als je niemand mag uitnodigen zijn die weekends vooral saai… Maar voorlopig zal ik het moeten aanvaarden. Ik ben wel al hard aan het sparen voor een eigen stekje. Tijdens het sparen heb ik een een paar tips bedacht die ik vandaag heel graag wil delen met jouw. Deze tips komen goed van pas als je ook alleen gaat wonen.

Meer geld besparen, hoe doe je dat toch?

Sparen is nooit gemakkelijk geweest…Ik denk zelfs dat iedereen toch wel stiekem het  sparen haat. Natuurlijk zie je iedere maand je spaarrekening omhoog gaan. Wat natuurlijk weer leuk is om te zien. Alleen als je wilt sparen gebruik je beter niet je portemonnee. Heb je er een hekel aan net zoals ik? Of wil je nog wat meer tips gebruiken tijdens het sparen? Is je antwoord op één van deze vragen ja, lees dan zeker mijn tips hier onder.

1. Koop alleen wat je echt nodig hebt.

Deze tip vind ik eigenlijk het belangrijkste maar ook het moeilijkste. In de meeste winkels zie je nu momenteel de leukste dingen liggen of hangen. Maar toch moet je sparen. Dat kan je doen door alleen te kopen wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld je hebt nog 2 deodorants liggen maar je wilt toch eens het nieuwe product uitproberen van je favoriete merk. Vooral dit niet doen want dan koop je gewoon nog meer spullen. Denk eerder aan de 2 deodorants die nog liggen in je kast of je grote voorraad aan beauty producten. Gewoon niet doen! Waarom niet? 1. Zo bespaar je geen geld en 2. je kan toch niet alles in één keer gebruiken!

2. Gebruik een budget voor het shoppen, het uitgaan of leuke uitstapjes.

Ja echt deze tip werkt heel goed bij mij zelf en misschien ook wel bij jouw. Aan het begin van elke maand reken ik uit wat ik die maand ga uitgeven aan bijvoorbeeld benzine, rekening en onverwachte kosten. Zo bepaal ik op dat moment wat ik mag uitgeven aan mijzelf. Meestal zit dit bedrag tussen de 20€ en 100€ maar soms ook vele lager. Want 100€ vind ik dan weer te veel. Maar als je een paar kaar uitgaat of iets leuk wilt doen dan zit je al snel aan dat bedrag. Een extra tip: haal een bepaald bedrag af van je rekening. Gebruik alleen dat geld en niet je bankkaart. Zo doe je geen extra geld op tijdens het winkelen.

3. Koop alleen producten in goedkope winkels of tweedehands winkels.

Eigenlijk is deze tip wel het leukste van allemaal. Af en toe mag je toch eens iets nieuw voor je zelf kopen. Want je wordt natuurlijk niet gelukkig als je alleen maar geld bespaart of rekeningen betaald. Neem alleen cash geld mee en laat je bankkaart gewoon lekker eens thuis. Of verstop hem heel goed in je tas. Dat laatste werkt heel goed bij mij…

4. Een stuk van je loon aan de kant zetten.

Elke maand krijg je een loon als je werkt. Op dat moment zou je al een deel van je maandloon aan de kant moeten zetten. Zo zet ik een redelijk bedrag op mijn spaarrekening. Meestal een bedrag dat overeenkomt met de huur van een huisje. Een huis huren kost hier in België gemiddeld rond de 600€. Als je dat bedrag aan de kant kan zetten, dan weet je eigenlijk al of je alleen kan gaan wonen of niet. Ik doe dit aan het begin van elke maand want anders doe ik het geld gewoon op. Zo blijf ik er vanaf en dan weet ik onmiddellijk of het mij gaat lukken om alleen te wonen of niet. Natuurlijk kan je dat bedragje verhogen… Ik ga heel eerlijk zijn puntje 4 is zeker niet gemakkelijk.

5. Uittellen wat je vast kosten zijn.

Ik probeer regelmatig mijn vast kosten uit te tellen. Als je thuis woont moet je gelukkig niet zoveel afgeven. Dus kan je eigenlijk wat meer geld besparen. Mijn vaste kosten zijn vooral mijn gsm abonnement, de benzine van mijn auto, verzekering van de auto, sportabonnement (dat ik binnenkort ga opzeggen) en de boodschappen. Per maand zitten mijn vaste kosten toch rond de 350/500€. Soms scheelt dit enorm door mijn telefoonrekening. Tja ik bel soms een beetje te veel naar vriendinnen. Het uittellen van je vaste kosten is echt handig. Want zo weet je onmiddellijk wat je die maand over houdt om aan de kant te zetten…

Kortom elke maand probeer ik wat meer geld te besparen. Alleen wonen is echt niet gemakkelijk maar ik geloof er wel in dat het gaat lukken. In de maand juni wil ik wat meer geld besparen en zal ik deze tips blijven gebruiken. Ga jij mijn tips gebruiken? Heb jij nog een tip voor mij om geld te besparen?

Delen is leuk.
Vorig Artikel Volgend Artikel

Misschien vind je dit ook wel leuk?

19 Reacties

 • Reply Vlijtig Liesje

  Ik kan me voorstellen dat je op een bepaalde leeftijd het liefst op jezelf woont. Hoeveel geld heb je nodig om op jezelf te kunnen gaan wonen? Aan wat voor budget moet ik dan denken?

  Mijn oudste zoon is nu net op zichzelf gaat wonen, en betaalt voor een appartement met alles er op en aan 450,- per maand. Incl. water, gas en licht.

  juni 7, 2017 at 9:15 am
 • Reply Jessica

  Goede tips, zodra ik mijn loon binnen heb gaat er al een heel deel naar de spaarrekening, ook neem ik geld op om de boodschappen mee te doen, zodat ik alles inzichtelijk kan hebben. Heel handig, en 1 keer per week boodschappen doen, om onnodige koopjes te voorkomen.

  juni 25, 2017 at 7:48 pm
  • Reply Sanne

   Inderdaad daar heb je helemaal gelijk in. Zo doe ik het ook behalve geld af halen voor boodschappen. Ik tel wel op voorhand wat ik die dag uitgeef.

   juni 26, 2017 at 7:51 pm
 • Reply Fleur

  Ik merk altijd dat als ik mijn uitgaven goed bijhouden en budgetten maak, ik meer geld over houd, dan als ik er niet naar om kijk. Succes met sparen, hou je einddoel goed voor ogen

  juni 26, 2017 at 1:33 am
  • Reply Sanne

   ja het bijhouden helpt heel goed. Maar eigenlijk doe ik dat zelf niet.

   juni 26, 2017 at 7:47 pm
 • Reply Nicole Orriëns

  Ik vind de 24-uurs regel ook altijd handig: als je iets wilt kopen, moet je verplicht 24 uur wachten. Wil je het daarna nog, dan mag het. Vaak is de kooplucht dan gezakt en hoeft het niet meer.

  juni 26, 2017 at 6:50 am
  • Reply Sanne

   oh die regel kende ik eigenlijk nog niet. De twijfel regel gebruik ik eigenlijk zelf.

   juni 26, 2017 at 7:47 pm
 • Reply Sandra

  Wat Nicole zegt doe ik ook als ik iets wil kopen. Ik laat het liggen/hangen en als ik er aan blijf denken dan mag het. Verder bekijk ik altijd alle aanbiedingen en ben ik ook lid van een aantal weggeefgroepjes op FB. En qua inrichting kijk ik altijd bij het grof vuil. Je kunt je soms echt niet voorstellen wat voor prachtige spullen mensen op straat zetten.

  juni 26, 2017 at 2:50 pm
  • Reply Sanne

   Goede tip, dat doe ik dus ook. Als ik twijfel laat ik het gewoon liggen.

   juni 26, 2017 at 7:39 pm
 • Reply Maaike

  Goede tips! Een tip van mij werkt voor jou niet als je thuis woont maar dat is een weekmenu maken en maar eens per week boodschappen doen. Dan koop je minder snel iets extra.

  juni 26, 2017 at 5:26 pm
  • Reply Sanne

   Het is zeker een goede tip voor als ik alleen ga wonen. Hier thuis doe ik 2x in de week boodschappen soms natuurlijk 1 keer.

   juni 26, 2017 at 7:39 pm
 • Reply Bianca

  Deze tips ken ik al wel, maar toch blijf ik het lastig vinden om echt goed te kunnen (be)sparen 🙂

  juni 26, 2017 at 7:47 pm
  • Reply Sanne

   Ja toch? Ik vind het nog gemakkelijk. Je loon onmiddellijk opsplitsen in verschillende categorieën. Bijvoorbeeld een deel huur, boodschappen, spaarrekening en een stukje vrije tijd. Misschien werkt dat wel voor jouw?

   juni 26, 2017 at 8:01 pm
 • Reply Layla

  Goede tips! Ik shop vooral in de sale. Scheelt ook veel geld

  juni 27, 2017 at 3:54 pm
  • Reply Sanne

   Dat is ook een hele fijne tip. Binnenkort is het bij ons weer solden.

   juni 28, 2017 at 10:06 pm
 • Reply Judith

  Als je nu al zo goed weet te sparen komt het helemaal goed als je straks op jezelf bent

  juni 27, 2017 at 4:20 pm
  • Reply Sanne

   dankjewel, ik hoop dat toch. 😉

   juni 28, 2017 at 10:05 pm
 • Reply Merel

  Vervelend, zo’n regel. Heb zelf ook opnieuw bij mijn ouders gewoond toen ik in de twintig was en dat vond ik zeker niet altijd fijn. Natuurlijk, dankbaar dat die oplossing er was, maar het liefst wil je toch op jezelf.

  Volgens mij ben je al heel goed bezig! Meer met oog op je toekomstige huis heb ik nog wel een tip: haal vast een deel van de uitzet. Kleine dingen. Zoals spulletjes voor in de keuken.

  juni 28, 2017 at 7:32 am
  • Reply Sanne

   Ik heb helaas al te veel spulletjes voor mijn toekomstige keuken. Bij de verhuis heb ik alles van de keuken meegenomen.

   juni 28, 2017 at 10:04 pm

  Ik vind het leuk als je een reactie achter laat