Lactose intolerant

Rekening houden met iemand die lactose intolerant is?

lactose intolerant

In 2010 liet ik mijzelf testen op lactose. Jammer genoeg kwam uit deze test het resultaat dat ik lactose intolerant was. Toen vond ik het vooral jammer nu ben ik het gelukkig al gewoon. Alleen vind ik het altijd moeilijk om dit uit te leggen aan andere mensen. Als je lactose intolerant bent, kan je eigenlijk deels geen melk verdragen. De meeste mensen denken dat lactose gewoon melk is. Ik heb totaal geen idee waarom ze dat denken. Lactose word eigenlijk ook wel eens een melksuiker genoemd. In heel veel producten zit gewoon lactose denk maar aan vlees, snoep of sommige drankjes zemfs. Maar rekening houden is niet altijd gemakkelijk en dat ondervind ik nog dagelijks!

Rekening houden met iemand die lactose intolerant is, is dat eigenlijk wel gemakkelijk?

Als ik heel eerlijk ben is dat totaal niet gemakkelijk voor iemand die het niet kent. Zo moet ik het steeds uitleggen aan andere mensen. Bij een eerste date vertel ik namelijk nooit over mijn intolerantie. Waarom zou ik? Die persoon hoeft er dan nog geen rekening mee te houden. In een relatie vertel ik het natuurlijk wel. Omdat die persoon dan ook rekening moet houden met mijn dieet. Het steeds opnieuw moeten uitleggen vind ik eigenlijk heel moeilijk…

Op feestjes word bijvoorbeeld zelden rekening gehouden met iemand die lactose intolerant is. De meeste mensen kennen het gewoon nog niet. Als ik het dan moet uitleggen, oh je bedoelt melk. Dan mag je dat en dat toch eten? Nee eigenlijk mag ik dat ook niet eten want dan word ik ontzettend ziek. Zo val ik al snel 1,5kg af omdat ik constant moet lopen naar het wc. Dat laatste is vooral geen pretje. Ik bespaar je de vieze details.

Sommige producten kan je ook helemaal niet vervangen.

Denk maar aan de lekkere pizza’s in de winkel. Als ik een pizza uit de winkel wil kopen, kan ik maar kiezen uit 2 pizza’s. Veel te weinig natuurlijk. Ik eet wel graag die pizza’s maar daarbij stopt het dan ook. Gelukkig mag ik wel veel fruit eten. De frigo thuis ligt hier meestal vol met fruit… Maar goed in de winkels vind je lang niet alles wat lactosevrij is. Dus dat maakt het vooral moeilijk om te winkelen of om er rekening mee te houden.

Als je een frietje wil uithalen van de frituur, een broodje van de winkel of op restaurant gaan? Ja ook daar word eigenlijk weinig rekening mee gehouden. Eigenlijk is dat vooral jammer vind ik zelf persoonlijk.

Is een lactosevrij dieet gemakkelijk?

Lactose intolerant is geen gemakkelijk dieet maar toch kan je er wel gemakkelijk rekening mee houden! Ik ben daar vrij zeker van! Ik kan gemakkelijk een lekker dessert maken of een zelfgemaakte pizza. Pasta bolognese kan perfect lactosevrij gemaakt worden. Alleen moet je heel goed alle ingrediënten na lezen. Je weet maar nooit of het er toch in zit.Het dieet is niet gemakkelijk voor iemand die lactose intolerant is maar er rekening mee houden is ook niet gemakkelijk. Hoe zou jij hier mee omgaan?

Delen is leuk.
Vorig Artikel Volgend Artikel

Misschien vind je dit ook wel leuk?

14 Reacties

 • Reply Anja

  Kan me voorstellen dat het niet makkelijk is, maar dat geldt voor alle intoleranties en allergieen helaas.

  augustus 11, 2017 at 12:30 pm
  • Reply Sanne

   Dat is helemaal waar, is nooit gemakkelijk.

   augustus 11, 2017 at 12:36 pm
 • Reply Nicole Orriëns

  Het lijkt me best moeilijk! En ik zou denk ik best bang zijn dat ik iets fout zou doen, waardoor iemand misschien ziek zou worden door mijn (gebrek aan) kookkunsten.

  augustus 11, 2017 at 12:34 pm
  • Reply Sanne

   Is het ook. als je het zelf hebt is het gemakkelijk. Maar heb je het niet dan is het heel moeilijk.

   augustus 11, 2017 at 12:37 pm
 • Reply Jody

  Wow, lastig zeg! Maar volgens mij hoor ik het de laatste tijd veel vaker, dus hopelijk komen er dan ook meer producten op de markt die daar rekening mee houden.

  augustus 11, 2017 at 2:01 pm
 • Reply Tania

  Het klinkt best lastig om lactose intolerant te zijn. Hopelijk brengen ze sneller meer producten op de markt zodat je het ook veel gemakkelijker hebt

  augustus 11, 2017 at 3:04 pm
 • Reply Fleur

  Het is zeker niet makkelijk. Gelukkig staat het steeds beter aangegeven op de verpakkingen of het er wel of niet in zit

  augustus 11, 2017 at 8:59 pm
 • Reply Bianca

  Zelf probeer ik altijd met mensen rekening te houden, maar soms is dat inderdaad niet makkelijk (ook omdat ik niet alle termen goed genoeg ken qua ingrediënten enz) x

  augustus 12, 2017 at 8:42 am
 • Reply Claudia

  Ik begrijp volkomen dat het niet makkelijk is! Maar volgens mij komen er wel steeds op lactosevrije producten op de markt. Zo zijn er ook pepernoten lactose vrij.

  augustus 12, 2017 at 10:53 am
 • Reply Mariëlle | Me-licious

  Voor mij zou dit geen enkel probleem zijn. Zelf eet ik ook niet alles vanwege allergiën.

  augustus 12, 2017 at 2:21 pm
 • Reply layla

  Lijkt mij zo ontzettend moeilijk. Alles zelf maken denk ik niet maar als je een keer buiten de deur wilt eten dan is het al een stap verder.

  augustus 14, 2017 at 10:29 pm
 • Reply esther

  Lastig maar gelukkig is het net als bij glutenallergie steeds makkelijker in te passen in een lifestyle.

  augustus 14, 2017 at 11:13 pm
 • Reply serafina

  best wel lastig als je ermee moet leven! pffff hard seg

  augustus 18, 2017 at 2:53 pm
 • Reply Natalie

  Lijkt me inderdaad niet gemakkelijk, gelukkig zijn er heel veel alternatieven en melk/kaas vervangers tegenwoordig!

  november 14, 2017 at 8:52 pm
 • Ik vind het leuk als je een reactie achter laat