Lactose intolerant

Ik volg een dieet, lactosevrij eten

dieet

In een eerder artikel vertelde ik je over de natuurwinkel die ik had bezocht. Zo kocht ik er vooral lactosevrije producten. Lactosevrij eten is niet een keuze voor mij maar een dieet. Zonder dat dieet zou ik ondervoed zijn, constant ziek zijn en mij zelf enorm depri voelen. Ja dit is echt geen lachertje een lactose aanval maar die vieze details bespaar ik je liever…

Ik volg een dieet, lactosevrij eten.

Het is niet altijd gemakkelijk voor mij om dit dieet te volgen. Ik denk dan vooral aan feestjes, die lekkere verjaardagstaart of gewoon een dessertje. Ik kan dan kiezen uit Kerutabs (zodat ik alles kan eten) of honger lijden. In het begin koos ik er voor om thuis al iets te eten. Maar nu neem ik zo een pilletje in, euh maar liefst 3 pilletjes per gerecht. Nee dat is voor mij ook niet altijd een optie. Ik heb dan altijd ontzettend schrik om ziek te worden. Want als ik ziek word moet ik natuurlijk naar huis.

Als ik zo een lactoseaanval heb loop ik echt constant naar het toilet, meestal is dit rennen en dan hopen dat er niemand op zit. Daarna lig ik plat op de zetel en ben ik dood moe. Mijn buik is dan zo hard opgezwollen dat het lijkt alsof ik 6 maanden zwanger ben. Ik doe dan meestal een sportbroek aan, lig op de zetel naar een serietje te kijken, heb ontzettend veel last en heel veel krampen. Na zo een lactoseaanval val ik meestal af en dit kan oplopen tot 1,5kg. Je kan wel denken oh dat is handig als je wilt afvallen. Maar dat is het niet want je bent er ontzettend ziek van. Dan liever gewoon afvallen dan zo ziek te zijn en je niet goed voelen in je vel.

Vroeger wist ik het helemaal niet en vond ik het normaal dat ik zo weinig woog.

In het eerste middelbaar woog ik maar 27 kg en in het 7e jaar maar 43kg en dat heb ik heel lang gewogen. In 2010 vond ik het welletjes en besloot ik mij te testen. Zo deden ze ook een kijkoperatie naar je darmen. Ze dachten ook even aan de ziekte van crohn. Dat had ik gelukkig niet. Daarna deden ze pas een test op lactose en gluten. Uit die test kwam maar één ding en dat was lactose.

Eindelijk wist ik wat ik had. Ik had namelijk een lactose intolerantie.

Toen zocht ik heel veel online op. Wat was een lactose intolerantie precies? Heel veel mensen denken gewoon aan melk. Maar dat is het niet alleen. Lactose is een melksuiker, kan zitten in E-nummers, melk en andere dingen. Toen vond ik een hele lijst wat ik wel en niet mocht eten. Pff dat is zo moeilijk om er op te letten bleef ik maar roepen. Dus schakelde ik hulp in van een diëtiste.

De dag van die afspraak bij de diëtiste, weet ik nog heel goed. Ik zat rustig te wachten in de wachtzaal. Ze liet mij binnen en ik begon te praten over mijn intolerantie. Het enige wat ik toen heb geleerd is dat mijn lichaam iets mist om enzymen aan te maken en daardoor kan ik geen lactose verdragen. Lactose intolerantie kan je namelijk krijgen door geboorte, kind of door een ziekte. De diëtiste zei tegen mij dat ik al te veel wist over lactose intolerantie en dat ze mij daardoor niet kon helpen. Tja ik zocht vroeger graag dingen op omdat ik echt wou weten wat die “lactose intolerantie” nu was. Ik was en ben nu nog steeds een wandelende informatie blad.

Het belangrijkste is eigenlijk dat je heel goed de etiketten moet na lezen.

Ik betrap mij er zelf op dat ik soms te lui ben om de etiketten te lezen. Daardoor winkel ik het liefste in de Heijn, de biowinkel of een natuurwinkel. Daar vind ik heel gemakkelijk lactosevrije voeding. Zo hoef ik ook geen uren te lezen op die kleine lettertjes. Soms lees ik het wel als ik niet 100% zeker ben of wanneer ik het product niet ken. Zo probeer ik regelmatig nieuwe dingen uit en soms met een bang hartje. Zo hou ik er ook van om zelf te bakken of te koken. Plus dat is een goedkopere optie voor mij dan gewoon alles te kopen. Ik heb het dan vooral over dessertjes, koekjes of cake. Lactosevrije voeding vind ik niet altijd goedkoop maar ik ben het wel verplicht om het te kopen.

In 2017 heb ik af en toe nog steeds een lactose aanval maar het is wel flink geminderd.

Zo weeg ik eindelijk 50kg en daar heb ik echt lang overgedaan. Ik ben totaal niet fier omdat ik mager ben omdat het voor mij soms aan voelt om te overleven. Hoe minder ik weeg, hoe slechter voor mijn spieren en botten. Plus de meeste mensen zeggen wel eens tegen mij jij bent zo fijn en mager en je hebt geen zorgen. Tot als je je verhaal doet en dan kijken ze anders naar mij. Natuurlijk heb ik ook zorgen, bijvoorbeeld kleren kopen is een probleem. Naar een feestje gaan is nog een groter probleem. Maar toch heb ik geleerd om het van mij af te zetten.

Mijn lactose intolerantie vind ik helemaal niet zo erg als vroeger. Want zonder die lactose intolerantie zou mijn leven anders zijn:

 • Zonder die lactose intolerantie kon ik zeker niet anders koken. Dan zou ik de meeste dingen gewoon kant en klaar kopen.
 • Ik zou ook niet winkelen in een bio winkel of een natuurwinkel.
 • Dan zou ik er ook niet over schrijven.
 • Tja misschien gaf ik minder geld uit aan eten maar dat weet ik niet.
 • Nu weet ik ook welk eten gezond is en welk eten totaal niet.
 • Ik kijk nu ook anders naar eten dan vroeger. Zo kijk ik ook meer naar de prijs. Dat zou ik vroeger nooit hebben gedaan.

Eigenlijk heb ik heel veel bijgeleerd uit deze intolerantie. Het maakt mij en jouw ook een beetje anders en uniek!

Kortom mijn lactosevrij dieet is geen keuze maar een levenstijl.

Ben jij lactose intolerant? Hoe ging je er mee om?

 

Delen is leuk.
Vorig Artikel Volgend Artikel

Misschien vind je dit ook wel leuk?

30 Reacties

 • Reply Nicole Orriëns

  Wat mooi dat je van iets dat een probleem had kunnen zijn iets positiefs hebt gemaakt! Dat vind ik een prachtige manier om er naar te kijken.

  november 18, 2017 at 11:42 am
  • Reply Sanne

   Dankjewel, vroeger vond ik het wel erg nu vele minder.

   november 19, 2017 at 9:32 pm
 • Reply Evelyne

  Het is niet altijd even makkelijk vermoed ik, maar je doet het toch maar.

  november 18, 2017 at 1:12 pm
  • Reply Sanne

   Nee gemakkelijk is het zeker niet. Maar ik ben het nu gewoon.

   november 19, 2017 at 9:32 pm
 • Reply Marleen

  Lactose intolerant ben ik niet. Het lijkt me een behoorlijke uitdaging. Knap hoe je hier een positieve draai aan hebt gegeven!

  november 18, 2017 at 3:23 pm
  • Reply Sanne

   Dankjewel, ik doe mijn best. 😉

   november 19, 2017 at 9:32 pm
 • Reply Elke

  Knap dat je het toch nog zo positief maakt! Je doet dat enorm goed ook al is het niet altijd even makkelijk!

  november 18, 2017 at 6:38 pm
  • Reply Sanne

   Dankjewel, 🙂

   november 19, 2017 at 9:33 pm
 • Reply Silkeblogs

  Wat goed eigenlijk, dat je er achter bent gekomen waar je niet tegen kan. En goed ook dat je er zo op anticipeert!

  november 18, 2017 at 6:42 pm
  • Reply Sanne

   Dankjewel, ja ik was toen ook heel blij dat er resultaat kwam uit de testen.

   november 19, 2017 at 9:34 pm
 • Reply Natalie

  Lijkt me niet simpel om lactosevrij te eten, want in veel lekkere dessertjes zit natuurlijk melk! Gelukkig zijn er de laatste jaren heel wat alternatieven, 10 jaar geleden zou dat echt heel lastig geweest zijn!

  november 18, 2017 at 7:21 pm
  • Reply Sanne

   Gelukkig wel maar sommige dingen mis ik nog steeds. 7 jaar geleden vond ik het nog moeilijker dan nu eigenlijk.

   november 19, 2017 at 9:35 pm
 • Reply Manon

  Het lijkt me heel lastig maar ik denk dat als je er eenmaal je draai in zou hebben het wel lukt en dat geldt voor veel dingen

  november 18, 2017 at 8:18 pm
  • Reply Sanne

   Met kleine stapjes lukt het wel 😉

   november 19, 2017 at 9:35 pm
 • Reply Armande

  Een vriendin van mij is lactose-intolerant en daardoor weet ik er wat van. Ik weet ook dat ze in Duitsland veel meer keus hebben in lactosevrije producten, van het merk MinusL.

  november 19, 2017 at 11:54 am
  • Reply Sanne

   Ja klopt van het merk schar hebben ze daar bijvoorbeeld ook heel veel.

   november 19, 2017 at 9:35 pm
 • Reply Melissa

  Wat fijn dat je oplossing heb gevonden. Zelf geen last van, maar kan wel slecht tegen koolsoorten

  november 19, 2017 at 2:23 pm
  • Reply Sanne

   Oei dat is ook niet fijn.

   november 19, 2017 at 9:36 pm
 • Reply Liset

  Fijn dat je er eindelijk achter bent gekomen wat het is. Ik snap heel goed dat het geen keuze is, maar een levensstijl om je gezond te voelen.

  november 19, 2017 at 4:17 pm
  • Reply Sanne

   Inderdaad, zo zie ik het ook. 😉

   november 19, 2017 at 9:36 pm
 • Reply Amelie

  Ik ken ook wel enkele mensen dat lactosevrij, glutenvrij of zelfs fructosevrij moeten eten, omdat ze net als jou intolerant zijn voor deze producten! Ik zou het er moeilijk mee hebben!

  november 19, 2017 at 4:46 pm
  • Reply Sanne

   Gemakkelijk is het zeker niet. Het word nog moeilijker als er nog een 2e intolerantie bij komt.

   november 19, 2017 at 9:37 pm
 • Reply Ilona Izabella

  Het lijkt me ontzettend moeilijk om lactose intolerant te zijn en overal op te moeten letten. Ik vind het knap dat je er zo positief mee om gaat.

  november 20, 2017 at 8:59 am
  • Reply Sanne

   Dankjewel, ik doe mijn best. 😉

   november 20, 2017 at 9:28 pm
 • Reply Verena

  Wat heftig zeg, wat woog je weinig!! Fijn dat je nu wel weet wat er aan de hand is. Wel lastig om lactose vrij te eten

  november 20, 2017 at 11:01 am
  • Reply Sanne

   Ja inderdaad veel te weinig. In het begin was het lastig nu gelukkig niet meer. 😉

   november 20, 2017 at 9:28 pm
 • Reply Lien

  Dat lijkt me echt niet altijd even gemakkelijk voor je!

  november 21, 2017 at 9:04 pm
  • Reply Sanne

   Is het ook niet maar het lukt. 😉

   november 22, 2017 at 9:09 pm
 • Reply Debbythechocoholic

  Dat moet zo lastig zijn om mee te leven, gelukkig bestaan er genoeg alternatieve producten en lactosevrije recepten.
  Ik heb geen lactose intoleratie, maar wel PDS – ook enorm lastig!

  november 22, 2017 at 3:07 pm
  • Reply Sanne

   oh dat lijkt mij ook niet leuk. Ik had ergens gelezen dat bij pds ook wel een dieet helpt. Maar alsof het echt zo is, geen idee.

   november 22, 2017 at 9:09 pm

  Ik vind het leuk als je een reactie achter laat