Alleen Wonen, Persoonlijke Verhalen

Waarom spaar ik eigenlijk zoveel geld?

meer geld besparen

In een eerder artikel vertelde ik je al een beetje over mijn doel om geld te besparen. In dat artikel gaf ik trouwens ook een paar tips die jij ook wel kan gebruiken. Heb je dat artikel nu net gemist? Dan kan je het hier even na lezen. Geld besparen is niet altijd even gemakkelijk. Soms wil ik gewoon even iets voor mijzelf kopen. Maar dan besef ik weer waarom ik eigenlijk een groot deel van mijn loon aan de kant zet. Vandaag vertel ik je waarom ik eigenlijk zoveel geld spaar.

De laatste tijd krijg ik echt verschrikkelijk veel vragen over waarom ik zoveel geld aan de kant zet.

De meeste vrienden vinden het eigenlijk maar raar. Maar sommige vrienden begrijpen het gelukkig wel. Geld sparen is echt niet gemakkelijk. Oké ik heb een reden om te sparen maar toch blijft het moeilijk. Soms wil ik ook eens uitgaan, een daguitstapje maken of even gewoon relaxen. Gelukkig gebeurt dit wel maar soms wil ik eens niet mijn geld aan de kant zetten. Sparen gebeurt echt met ups en downs geloof mij maar…

Waarom spaar ik eigenlijk zoveel geld?

1. Je weet natuurlijk eigenlijk al dat ik alleen wil wonen.

Maar alleen wonen is ook niet zo goedkoop. Zo kan ik bijvoorbeeld nooit een appartement huren. Een appartement is soms wel eens de goedkoopste oplossing. Zo kan je al snel hier een appartement huren met 1 slaapkamer voor maar 425€, ja echt waar. Bij sommige appartementen heb je dan weer water er gratis bij of de elektriciteit. Als je een huis huurt dan heb je er dikwijls geen gratis water bij of de elektriciteit en de gas. Dan moet je het echt alleen kunnen betalen. Ik en Diezel kunnen eigenlijk alleen een huisje huren. Bij de meeste appartementen mogen helaas geen huisdieren. Tja en mijn hondje weg doen is eigenlijk geen optie… Daarom dat ik eigenlijk heel veel geld aan de kant zet. Want een huisje huren kost meestal tussen de 600€  of nog duurder. Ja dat is een groot budget uit je loon…

2. Onverwachte kosten…

Onverwachte kosten kan eigenlijk van alles zijn. Als ik het woordje onverwachte kosten hoor dan denk ik automatisch aan Diezel. Onze Diezel is ooit al eens geopereerd door een deken in zijn maag. Dat kostte toen 600€ wat echt veel geld was. Gelukkig had ik dat geld toen wel op mijn spaarrekening staan… Maar stel je dat er nu geen geld voor hebt. Dan moet je echt een moeilijke beslissing nemen rond je huisdier. En nee ik vind mijn hondje te belangrijk. Tja daarom spaar ik ook zoveel geld uit. Of nog een ander voorbeeld denk maar aan een hoge afrekening van het water, elektriciteit of de gas. Ik heb eigenlijk al geen zin om met afbetalingsschulden te werken. Nee als ik alleen ga wonen wil ik het direct goed doen. Zo wil ik liever geen schulden…

3. Meubels kosten ook geld.

Meubels uitkiezen ga ik het leukste vinden maar ook wel het moeilijkste. Ik hou wel van 2e hands meubels maar dan eerder om ze op te knappen. Alleen gebeurt dat eigenlijk nooit… Daarom wil ik deze keer eerder nieuwe meubels kopen. Zo heb ik een nieuwe bureau nodig. De oude is helaas met de verhuis naar mijn mama enorm beschadigt. Plus het zijn witte meubels en daar zie je echt alles op met onze Diezel in huis. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar houten meubels. Zo ben ik er ook over aan het nadenken om mijn oude decoratie weg te doen. Te veel herinneringen aan mijn vorig huisje. Tja ik wil eigenlijk volledig alles nieuw of 2ehands kopen. Als ik heel eerlijk ben wil ik er ook niet zoveel geld aan uitgeven..

4. De waarborg van een huisje of appartement + eerste huur kunnen betalen + de plaatsbeschrijving.

In België moet je waarborg betalen voor een huisje of je appartement. Ik geef je even een voorbeeld een waarborg van een huisje is meestal de huur x2. De waarborg zet je samen met de verhuurder op een aparte rekening. Deze waarborg word vooral gebruikt als jij iets stuk maakt als huurder. Naast deze waarborg moet je ook nog de huur betalen. Als je zonder immo kantoor werkt dan moet je soms geen eerste huur betalen omdat je de waarborg al betaald. In mijn vorig huisje moesten we dit nog niet betalen. Maar werk je met een immo kantoor dan is het meestal de waarborg + eerste maand huur. Nu begrijp je misschien wel waarom ik zoveel geld aan de kant zet.

Stel je huurt een gezellig huisje de huur is ongeveer 600€. Dus die eerste maand betaal je 1200€ aan huur en 600€ voor de eerste keer huur. Dat komt al snel neer op 1800€. Maar dan heb je nog een extra kost de plaats beschrijving. Dat betaal je meestal aan een immo kantoor en dat kost al snel tussen de 200€ en 300€. Ja die eerste maand ben je echt veel geld kwijt. Ik weet natuurlijk niet hoe de prijzen liggen in Nederland.

Kortom alleen wonen is niet altijd goedkoop.

Ik ben nog steeds op zoek naar een huisje voor mij en Diezel. Ondertussen zet ik redelijk wat geld aan de kant. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Nu ik er regelmatig over blog besef ik wel dat ik echt mijn geld moet sparen. Tja dan liever een paar keer thuis blijven om later geen schulden te hebben.. Ik vind het voor mijzelf belangrijk dat ik later in mijn eigen huisje de rekeningen kan betalen, het eten mag ik natuurlijk ook niet vergeten… Spaarde jij ook veel geld toen je alleen ging wonen?

Delen is leuk.
Vorig Artikel Volgend Artikel

Misschien vind je dit ook wel leuk?

13 Reacties

 • Reply Amanda

  Sparen is altijd goed. Wij doen ons best om zo veel en zo vaak mogelijk geld weg te leggen. Dat is niet altijd makkelijk, maar de aanhouder wint uiteindelijk altijd!

  juni 18, 2017 at 11:52 am
  • Reply Sanne

   Dat is goed dat jullie ook sparen. 🙂 Nee gemakkelijk is het nooit maar het einddoel behalen is al mooi denk ik dan. 😉

   juni 18, 2017 at 10:09 pm
 • Reply Nicole Orriëns

  Ik niet zo, want ik ging uit huis om te studeren en er viel weinig te sparen. Maar ik vind het heel verstandig zoals jij het aanpakt. Het is inderdaad belangrijk om je rekeningen te kunnen betalen. En sparen is goed.

  juni 18, 2017 at 12:28 pm
  • Reply Sanne

   Dankjewel, vroeger was het ook wel anders denk ik. Mijn ouders gingen ook alleen wonen zonder veel geld op de spaarrekening.

   juni 18, 2017 at 10:08 pm
 • Reply Judith

  Nou Sanne ik mag alleen maar hopen dat mijn meiden het zo verstandig aanpakken als jij! Lekker door gaan met sparen hoor

  juni 18, 2017 at 1:36 pm
  • Reply Sanne

   Ik hoop het voor je meiden ook. Sparen is echt het beste als je alleen wilt gaan wonen. 🙂

   juni 18, 2017 at 10:07 pm
 • Reply Sandra

  Ik vind dat je heel verstandig bent en je kiest er juist voor om te doen waar jij uiteindelijk gelukkig van wordt. Petje af hoor!

  juni 18, 2017 at 2:05 pm
  • Reply Sanne

   Dankjewel, ik doe mijn best. 😉

   juni 18, 2017 at 10:07 pm
 • Reply Annemarel

  Sparen is een must vind ik. Je hebt altijd wat achter de hand voor onverwachte situaties en zeker als je op jezelf woont zul je die tegenkomen!

  juni 18, 2017 at 2:21 pm
  • Reply Sanne

   Ik sluit mij helemaal aan bij jouw reactie. Zo denk ik ook. Alleen wonen is al een avontuur en dat kost ook geld. 😉

   juni 18, 2017 at 10:06 pm
 • Reply Astrid

  Sparen is altijd verstandig toch? En zolang je nog thuis woont, heb je daar ook de ruimte voor!

  juni 18, 2017 at 9:40 pm
 • Reply Bianca

  Sparen is toch nooit verkeerd om te doen? Ik wou dat ik er iets beter in was, maar ik shop te graag haha 🙂

  juni 19, 2017 at 6:51 am
  • Reply Sanne

   Ik shop ook veel te graag Bianca. Maar soms wil ik ook eens sparen. 😉

   juni 19, 2017 at 10:06 pm

  Ik vind het leuk als je een reactie achter laat